S krovnim nosačima u nove avanture automobilom

Krovni nosači mogu biti dizajnirani da nosi samo jedan tip prtljage

S krovnim nosačima u nove avanture automobilom

Ljeto je pravo vrijeme za put, a želiš li ovo ljeto s prijateljima i obitelji u nove avanture, krovni nosači suono što ti treba. Bilo da sa sobom želiš ponijeti i bicikl, kajak ili sličnu sportsku opremu, ili ti je samo dosta putovanja s hrpom prtljage u kabini, ovaj dodatak na krovu automobila najbolji je odabir.

Potrebno je samo pripaziti prilikom kupnje i odabrati odgovarajući model kako biste ih uspješno mogli postaviti na svoj automobil.

Krovni nosači mogu biti dizajnirani da nosi samo jedan tip prtljage
Krovni nosači za automobile

Pažljiv odabir dodataka za automobil

Iako se na prvu loptu odabir krovnih nosača može činiti kao jednostavna zadaća, treba biti veoma pažljiv. S obzirom da automobilski krovni nosači stoje na samom automobilu, jako je važno pronaći model koji odgovara veličinom i tipom montaže. 

Postoji oko 5 različitih tipova krova na koje se krovni nosači mogu postaviti. A oni moraju u potpunosti odgovarati tipu krova koji imaš, inače ga nećeš moći postaviti. Uz to, krovni nosači mora odgovarati i:

  •  Nagibu auta
  •  Širini auta

Stoga je najbolje informirati se u trgovini ili potražiti vodiče za kupnju na internetu.

Razni dodatci za krovne nosače

Krovni nosači mogu biti dizajnirani da nosi samo jedan tip prtljage, na primjer krovnu kutiju, bicikl, skije, kajak i slično ili pak može biti univerzalan. Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane.

Video: Univerzalni krovni nosači Nordrive

Krovni nosači koji imaju decidiranu svrhu generalno mogu prenijeti više tereta te su dugotrajniji. Na primjer, krovni nosači za bicikle mogu prenijeti i do 5 bicikala odjednom, dok na one univerzalne najčešće stanu samo dva bicikla. 

Ipak, univerzalni krovni nosači mogu prenijeti razne vrste prtljage velikih dimenzija, a uz dodatke na njega se mogu postaviti i druge vrste.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Gumi tepisi za avto se najlakše održavaju.

Pažljivo pri vožnji automobila

Bez obzira da li je na tvom krovnom nosaču samo par skija, jedan bicikl, krovna kutija ili nešto drugo, veoma je važno da uvijek paziš u vožnji s teretom. Neke vrste tereta, pogotovo ako nisu aerodinamičkog dizajna – poput na primjer kajaka ili bicikla – tijekom vožnje proizvodit će dodatnu buku koja te može podsjetiti da se na krovu tvog automobila nešto nalazi.

Univerzalni krovni nosači mogu prenijeti razne vrste prtljage velikih dimenzija
Krovni nosači za sve vrste vozila

S teretom na krovnom nosaču ne možeš voziti kao i inače – naglo kočenje, skretanje pri velikim brzinama i nagla promjena smjera mogu uzrokovati padanje tereta s auta. Još veći problem je krovna kutija koja je visoka, jer može uzrokovati nezgode kod ulaska u niže prostore, poput primjerice tunela.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top