Carnet upravlja hrvatskom nacionalnom domenom

Carnet upravlja hrvatskom nacionalnom domenom

Kada se odlučite na internet postaviti svoje web stranice, bez obzira jeste li ih izradili sami ili ste nekome dali da ih izradi za vas, morat ćete zakupiti neki web hosting sa cPanel-om i povezati ih s nekom domenom. Hrvatski web hosting podrazumijeva dobivanje određenog diskovnog prostora na nekom serveru koji je stalno povezan na internet, kako bi vaše stranice bile stalno dostupne posjetiteljima.

Domena predstavlja naziv vaše stranice i to je ono što posjetitelji upisuju u web preglednik. Najviše ima globalnih domena, ali ako se bazirate na hrvatsko tržište, odlična opcija su i nacionalne domene, poznate i pod nazivom Carnet domene.

Zašto Carnet domene?

Carnet domene na internetu dobile su naziv po organizaciji koja je zadužena za njihovo upravljanje, a u Hrvatskoj je to Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Hrvatske nacionalne domene lako se mogu prepoznati po ekstenziji hr. I u ostalim državama situacija je ista, odnosno postoji određena organizacija koja je zadužena za upravljanje domenama te vrste, a razlikuju se samo ekstenzije, na primjer, za Sloveniju je si, za Francusku fr itd.

Uvjet za registraciju svake domene

Bez obzira želite li napraviti registraciju Carnet domene ili neke druge, postoji jedan uvjet koji svakako mora biti zadovoljen, a to je da su naziv i ekstenzija slobodni, odnosno da ih nije već netko prije vas registrirao. Ako je to ipak slučaj, tada je vi nećete moći registrirati. Zato je prije registracije domene prvi korak upravo njezina provjera kako bi se utvrdilo je li slobodna. Ako baš naiđete na onu zauzetu, a baš želite određeni naziv, onda pokušajte napraviti kompromis i odaberite drugu ekstenziju, poput com, net, info i sl.

Besplatne i naplatne varijante

Carnet domene za koje se možete odlučiti dolaze u dvije varijante:

  • Besplatna
  • Naplatna

Njihova ekstenzija je ista, ali razlikuju se u nekim drugim pojedinostima. Tako za besplatnu Carnet domenu postoje točno određena pravila vezana uz odabir naziva te naziv mora na određeni način prikazivati vašu djelatnost, tvrtku i sl. Osim toga, možete registrirati samo jednu takvu.

Zbog toga je za mnoge puno bolja opcija registracija naplatne Carnet domene. Ona je gotovo jednaka klasičnim globalnim domenama, samo što ima hr ekstenziju. Nema nekih posebnih uvjeta za njezinu registraciju, a kako biste je registrirali, možete se obratiti tvrtkama koje je Carnet ovlastio za pružanje usluga registracije.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top