Granit za unutarnje ili vanjsko uređenje

granit za uređenje doma

Granit za unutarnje ili vanjsko uređenje

Granit je vrsta intruzivnih magmatskih stijena koja se često koristi u građevinarstvu i arhitekturi. Ovaj kamen može biti od ružičaste do tamnosive boje, ovisno o njegovom kemijskom i mineralnom sastavu. 

Granit je vrlo čvrst, tvrd i masivan, što ga čini idealnim za upotrebu kao tehnički i ukrasni kamen. Iako je mramor velika konkurencija, granit nudi široku paletu mogućnosti za upotrebu te se može koristiti i u vanjskom i u unutarnjem uređenju prostora.

Još malo o granitu

Granit je karakteristične tamnije boje, a struktura mu je zrnata. Često se koristi za popločavanje prestižnih interijera, ali može se koristiti i za zidne obloge u kupaonicama i povijesnim objektima. On je relativno čvrst kamen koji zahtijeva rezanje dijamantnim oštricama, pa ga je zbog toga teže oblikovati. 

Granit za kuinjske ploče
Granit je zbog svoje čvrstoće i postojanosti prikladniji za za kuhinje, posebno za kuhinjske ploče jer su one izložene velikim radnim opterećenjima te je jednostavan za čišćenje i održavanje.

Međutim, zbog svog fizikalnog i kemijskog sastava, granit je relativno postojan te se može koristiti kao građevinski materijal. Također je otporan na vanjske utjecaje i kiseline te je jednostavan za čišćenje i održavanje.

Zanimljiv kao ukrasni kamen

Kada ljudi razmišljaju o ukrasnom kamenju za svoj interijer ili eksterijer, često se dvoume između granita i mramora. Granit je zbog svoje čvrstoće i postojanosti prikladniji za oblaganje vrlo opterećenih površina, ali može se koristiti i kao unutarnji kamen. Preporučuje se za kuhinje, posebno za kuhinjske ploče jer su one izložene velikim radnim opterećenjima. Pultovi od ovog čvrstog kamena zatu su otporni na:

  • Udarce
  • Vrućinu
  • Pucanje 
  • Nečistoće

Uz to, vrlo ih je vrlo jednostavno očistiti, a njihova bogata tekstura daje im prestižan izgled. Dakle, možete postići isti efekt kao s mramorom, ali će vam održavanje biti značajno lakše. 

Gdje kupiti granitni namještaj

Ako želite naručiti predmete izrađene od granita, poput granitnih daski koje su idealne za prozorske daske ili granitnih kuhinjskih pultova, možete se obratiti kamenoklesaru. Konačna cijena proizvoda ovisi o veličini i vrsti granita koju kamenoklesar upotrebljava. 

72 slike granitnih kuhinjskih ploča i stražnjih ploča u kuhinji

Sitnozrnati granit je homogeniji, ali i skuplji, dok je prosječna cijena granita po kvadratnom metru između 20 i 30 eura. Ipak, onaj posebnog izgleda može koštati i do 50 eura po kvadratu. Dakle, cijena varira, ali gotovo svatko može naći nešto što odgovara njegovom ukusu, ali i budžetu. Zato prilikom opremanja doma dobro pogledajte što se sve nudi na tržištu i odaberite najbolju opciju. Razmišljajte dugoročno i iako je nešto u startu možda skuplje, kasnije bi vam se moglo itekako isplatiti.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top