Akumulator za auto zadužen je za napajanje energijom

Akumulator za auto

Akumulator za auto zadužen je za napajanje energijom

Akumulator za auto je prisutan u svakom vozilu i zadužen je ponajviše za napajanje brojnih uređaja električnom energijom. Iako je uglavnom neprimjetan, on je zapravo gotovo najvažniji dio svakog vozila jer omogućava pokretanje motora i napajanje električnih sustava. On se s vremenom prazni i kad tad ćete ga morati zamijeniti.

Ne odgovara svaki model u svako vozilo pa pri kupnji morate paziti da kupite odgovarajući. U nastavku saznajte sve važno o ovom dodatku za auto.

Kako radi akumulator za auto

Akumulator za auto je uređaj koji pohranjuje električnu energiju u kemijskom obliku i pretvara je u električnu energiju potrebnu za pokretanje motora i za pokretanje svih ostalih elektroničkih dijelova. Dva glavna dijela su mu:

  • Elektroliti
  • Ploče od olova

A kako radi auto akumulator? Kada ključ u bravi auta okrenete ili pritisnete gumb za paljenje kod novijih modela, automobilski akumulator isporučuje struju pokretaču motora koji zatim okreće radilicu i pokreće motor. Uz to, napaja i sve električne uređaje u vozilu, uključujući svjetla, radio, klima uređaj itd.

Održavanje autodijelova

Kako biste produljili životni vijek autodijelova, ali i akumulatora u automobilu, važno je redovito provoditi određene stvari koje se tiču održavanja. Jedna od najvažnijih stvari je redovito provjeravati razinu elektrolita i napunjenost akumulatora. Ako je razina elektrolita niska, trebate je nadopuniti destiliranom vodom. Također, povremeno provjeravajte stanje spojeva i terminala kako biste osigurali čvrst kontakt.

Akumulator za auto
S pravilnim održavanjem akumulatora za auto pobrinite se za bezbrižnu vožnju

Kada dođe zima, auto akumulatori često gube snagu. Stoga je važno redovito provjeravati njihovu snagu i napuniti ih pomoću posebnog punjača, po potrebi. Također, potrebno je pokušati održavati ga čistim od prljavštine i korozije, jer to može uzrokovati slab kontakt i smanjenu učinkovitost.

Kupite pravi akumulator za svoj auto

Pravilan izbor akumulatora ključan je za njegovu pouzdanost i performanse. Prilikom odabira, obratite pažnju na faktore kao što su kapacitet, volti, dimenzije i kompatibilnost s vašim vozilom. Kapacitet akumulatora za auto mjeri se u amperima po satu (Ah) i trebao bi odgovarati potrebama vašeg vozila. Ovisno o klimatskim uvjetima i uvjetima vožnje, možda će vam trebati model s većim kapacitetom. Primjerice, kod automobila sa start-stop sustavom, bit će potreban nešto jači model.

Kako kupiti pravi akumulator za auto

Najvažnije je da provjerite kompatibilnost s  vašim vozilom i uvjerite se da odabrani model odgovara specifikacijama proizvođača. Tako možete biti sigurni da će nakon ugradnje trajati barem nekoliko godina.

Koferi za motor

Koferi za motore za praktičnost i stil na dva kotača

Koferi za motore, često nazivani i torbama ili kutijama za motore, predstavljaju neophodan dodatak za svakog ozbiljnog motociklista. Bez obzira na to koristite li motocikl za svakodnevnu vožnju, duge ture ili avanturističke off-road vožnje, oni su ključni za pohranu i transport vaše opreme, odjeće i drugih potrepština.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top