Provjera domene obavezna je prije registracije

Provjera domene obavezna je prije registracije

Predviđa se da će u skoroj budućnosti internet biti dostupan na cijeloj zemlji, te da će svi ljudi i uređaji biti umreženi pomoću njega. Već danas, internet je postao glavni izvor informacija, te odlično mjesto za trgovinu i druženje, stoga je neophodno da ste prisutni na njemu. Ako imate firmu, agenciju ili obrt, želite pokrenuti vlastiti blog ili web stranicu specijaliziranu za nešto, neophodna vam je adresa pomoću koje će korisnici moći pristupati njoj. Kroz ovaj tekst doznajte sve o tome što je domena, provjera domene, kako se registrira i gdje je možete zakupiti po odličnim cijenama!

Web adresa ili internet domena

Internet domena, kao što je naprimjer domena .SI, predstavlja adresu vaše web stranice, te ujedno njeno ime. Ona je link pomoću kojeg korisnici pristupaju vašoj stranici i preko čega vas korisnici pamte. Za razliku od web hostinga, koji za zadatak ima da pohranjuje podatke web stranice i prima korisnike, domena nema nikakva svojstva i služi isključivo za adresu. Ona je glavna stvar po kojoj se stranice razlikuju, a osim drugog naziva, svaka domena ima jednake sposobnosti. Svaka domena je unikatna, stoga se morate pobrinuti da pronađete slobodnu domenu, a tu će vam pomoći sljedeći korak – provjera domene.

Odabir i provjera domene

Ako ste mislili da je odabir domene jednostavan, varate se. To je najteži korak s kojim ćete se susresti prilikom kreiranja web stranice. On će biti pečat web stranice, dok god je ona aktivna, stoga se pobrinite da naziv bude što kvalitetniji. Domene se razlikuju prema ekstenzijama, riječima koje se nalaze iza točke. U početku su bile samo .com, .net i neke druge domene, no danas razlikujemo nacionalne domene (.rs, .hr…), te domene koje služe za neke udruge (.edu, .gov…). Za opće web stranice najbolje je birati .com domene ili nacionalne, a negativna strana kod odabira .com je što su gotovo sve smislene domene zauzete. To znači da ćete morati dodati nešto u naziv domene da ona bude dulja ili odabrati drugu ekstenziju. Provjera domene je dostupna na web stranici svakog registra. Jednostavno upišite naziv i nakon provjere doznati ćete koje su ekstenzije slobodne za taj naziv.

Registracija domene

Kada ste pronašli slobodnu domene, vrijeme je da je registrirate. To radite na period od godine dana ili više, a vi plaćate registru da registrira domenu na određeni period za vas. Vi ste tada vlasnici, no morate je redovno plaćati kako bi bila aktivna svake godine. Infonet.hr je registar domena na kojem se može napraviti provjera domene, te u konačnici mjesto na kojem možete povoljno i brzo kupiti svoju adresu na internetu.

Carnet domene. 1993. godine CARNet-u je dodijeljena funkcija upravljanja vršnom hrvatskom nacionalnom domenom – .hr i to od strane IANA. Čitajte više …

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top