Rashladni sustavi za auto održavaju optimalnu temperaturu motora

Rashladni sustavi za auto

Rashladni sustavi za auto održavaju optimalnu temperaturu motora

Rashladni sustavi za auto su najvažniji za održavanje optimalne temperature motora tijekom vožnje. Upravo optimalna temperatura motora tijekom vremena će osigurati njegov nesmetan rad pa je vrlo važno da je ona stalno takva. Zbog toga je pravilno funkcioniranje ovakvih sustava od iznimne važnosti za pouzdanost i trajnost vozila.

Ovakvi sustavi djeluju tako da reguliraju temperaturu motora, sprječavaju pregrijavanje i time osiguravaju da se motor održava na radnoj temperaturi. 

Način rada rashladnih sustava za auto

Rashladni sustavi za auto su složeni sustavi i sastoje se od nekoliko komponenti koje zajednički rade, a sve s ciljem održavanja optimalne temperature motora. Glavne komponente automobilskog rashladnog sustava su:

  • Hladnjak – najvažnija komponenta koja se sastoji se od mreže sitnih cijevi koje prolaze kroz tanku limenu rešetku. Toplina iz motora prenosi se u rashladnu tekućinu (uglavnom je to mješavina vode i antifriza), koja zatim cirkulira kroz cijevi hladnjaka.
  • Ventilator hladnjaka – smješten je iza hladnjaka i aktivira se kad temperatura motora pređe određenu granicu. Njegov glavni zadatak je pojačati protok zraka kroz hladnjak kako bi se rashladila rashladna tekućina koja prolazi kroz cijevi.
  • Termostat – ovo je regulacijska komponenta koja se nalazi između motora i hladnjaka. On kontrolira protok rashladne tekućine prema hladnjaku. Kada se motor zagrije, termostat se otvara i dopušta cirkulaciju rashladne tekućine prema hladnjaku kako bi se smanjila temperatura motora.
  • Vodena pumpa – ona pokreće cirkulaciju rashladne tekućine kroz cijeli rashladni sustav automobila.

Učinkovita zaštita od pregrijavanja motora auta

Rashladni sustavi za auto imaju više funkcija, ali jedna od važnijih je svako to što pomažu u sprečavanju pregrijavanja motora. Ono može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući oštećenje brtvi cilindara, kvara na dijelovima motora što može biti iznimno skupo za popravak. 

Rashladni sustavi za auto - hladnjak
Hladnjak – srce svakog automobilskog rashladnog sustava

Redovito provjeravanje i održavanje rashladnog sustava za auto ključno je kako biste bili sigurni da sve komponente rade ispravno, a u slučaju da neka ne radi, da se problem što prije otkloni.

Kako pomoći u održavanju rashladnih sustava auta

Postoji i nekoliko stvari koje sami možete raditi kako biste očuvali funkcionalnost rashladnih sustava automobila. Redovito provjeravajte razinu rashladne tekućine u spremniku i pobrinite se da je uvijek unutar preporučenog raspona, te je mijenjajte prema preporuka proizvođača.

Kako auto radijator radi?

Ako primijetite da motor ne dostiže optimalnu radnu temperaturu, to bi mogao biti znak da je došlo do kvara termostata pa će ga trebati zamijeniti. Naravno, redovita provjera automobilskih rashladnih sustava kod automehaničara je također preporučljiva.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top