Obavezna oprema za auto je prva pomoć na cesti

Obavezna oprema za auto - rezervni kotač

Obavezna oprema za auto je prva pomoć na cesti

Sva vozila koja sudjeluju u prometu obavezna su imati određenu vrstu opreme za auto propisane zakonom. Prisutnost te opreme u vozilu jamči veću razinu sigurnosti vozača i putnika tijekom vožnje, u slučaju neplaniranih ishoda ili nezgoda u prometu.  Obavezna oprema za auto je s razlogom zakonom propisana, jer pruža prvu pomoć u slučaju nezgode.

Mnogi vozači nisu svjesni koliko je taj dio opreme bitan dok im se ne dogodi nenadana situacija u kojoj im upravo ta oprema omogući rješavanje nekog problema ili čak očuvanje zdravlja. Nerazumijevanje toga što je zapravo dodatna oprema, čemu služi i kako je koristiti često uzrokuje probleme i nezgode većih razmjera pa je bitno znati što sve čini dodatnu opremu i čemu ona služi.

Paket opreme koja život znači  

Ako niste sigurni koju sve opremu obavezno morate imati u autu možete se vrlo jednostavno informirati kroz Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila. On izričito kaže da u obaveznu opremu svakog vozila pripada:

  • kutija prve pomoći
  • reflektirajući prsluk
  • sigurnosni trokut
  • rezervne žarulje
  • rezervni kotač 
  • aparat za gašenje požara

Obavezna oprema za auto namijenjena je stvaranju visoke razine sigurnosti i njen nedostatak može biti koban za vozača, a svaki dio te opreme ima veliku važnost.

Vrlo bitan dio opreme je naravno kutija prve pomoći koja mora biti neotvorena i važećeg roka trajanja što znači da jednom otvorena radi korištenja mora se odmah zamijeniti novom. 

Najvažnija sigurnosna oprema

Bitni sigurnosni faktori su i reflektirajući prsluk i sigurnosni trokut. Riječ je o dva dijela opreme koji su namijenjeni ostalim sudionicima u prometu. Oba služe kao vidljivi znak da se nešto događa na cesti.

Obavezna oprema za auto - sigurnosni trokut
Digurnosni trokut je obavezna oprema za auto

Sigurnosni trokut pomaže kod uočavanja zaustavljenog vozila, a reflektirajući prsluk upućuje na osobu izvan vozila. Ako se nalazite na autocesti ili na nekoj cesti koja se nalazi izvan naseljenog područja vaša je dužnost obući reflektirajući prsluk da budete vidljivi ostalim vozačima.

Zamjena gume ili svjetla

U slučaju puknuća gume ili kvarenja žarulje u vozilu se mora nalaziti rezervna guma kako bi mogli zamijeniti neispravnu i vratiti se u vožnju, te rezervne žarulje koje su obavezne za sva vozila koja imaju klasičnu rasvjetu. Sve ovo je obavezna oprema za auto. Vozila koja koriste LED, ksenon ili neon rasvjetu ne moraju imati žarulje u svojoj obaveznoj opremi.

Video: Kako se ispravno mijenjaju gume na automobilu

Jedan od najvažnijih dijelova obavezne opreme je aparat za gašenje požara kojeg moraju imati sva vozila u prometu. I dok osobni automobili imaju vatrogasne aparate teške 1kg , kamioni, autobusi i sva veća vozila trebaju imati teže i veće aparate.

Osim ove obavezne opreme preporučljivo je imati još neku opremu koja može biti od velike pomoći na cesti. Primjerice, rezervni kotač ćete teško promijeniti bez dizalice za auto, nikad ne znate kad ćete zatrebati uže za vuču ili kada će vas vaš akumulator za auto ostaviti na cjedilu pa će vam od velike pomoći biti kablovi za paljenje. Zimi je preporučljivo imati lance za snijeg u prtljažniku.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top