Stres je neprijatelj zdravlja

stres

Stres je neprijatelj zdravlja

U današnjem ubrzanom svijetu, stres je postao neizbježan pratilac većine ljudi. Svaka osoba se suočava s njime na svoj jedinstven način, a on ne utječe na sve ljude jednako. Jednostavno rečeno, stres je odgovor našeg tijela na opasnost, pritisak ili promjene koje nas mogu izbaciti iz ravnoteže.

Stresori su situacije ili radnje koje postavljaju određene fizičke ili psihičke zahtjeve na pojedinca, a potencijalno narušavaju ravnotežu. Ono što jednoj osobi predstavlja stresor, drugoj ne mora biti. Kronični stres može izrazito negativno utjecati na pojedinca, stoga je važno prepoznati ga na vrijeme i, ako je potrebno, potražiti pomoć psihologa kako bismo naučili nositi se s tim problemom.

Što mogu biti stresori

Stresori mogu biti različiti – čak i pozitivni životni događaji mogu izazvati stres. Veliki životni događaji poput smrti ili bolesti člana obitelji ili kupnje nekretnine i preseljenja svakako su stresori. Osim toga, suočavamo se s raznim stresorima u svakodnevnim aktivnostima, kao što su gužva u prometu, loši vremenski uvjeti, svađa s partnerom ili sastanak sa šefom. 

liječenje stresa
Stres je stanje zabrinutosti ili psihičke napetosti uzrokovano teškom situacijom. Stres je prirodna ljudska reakcija koja nas potiče da se suočimo s izazovima i prijetnjama u našim životima. Čaj od konoplje poznat je da može pomoći u smanjenju stresa, pa biste mogli razmisliti o tome da ga popijete za olakšanje stresa.

Svaka od tih situacija postavlja pritisak na pojedinca i zahtijeva njegov odgovor, ali odgovor i jačina stresa kojima će osoba biti izložena ovise o njezinim karakteristikama.

Stres kao uzrok tjelesnih problema

Negativan stres, poznat kao distres u znanstvenoj literaturi, je vrsta na koju obično mislimo kad govorimo o tom problemu. Distres može izazvati različite negativne reakcije u tijelu, kao što su kronični umor, bolovi u tijelu, nesanica, poteškoće s disanjem, koncentracijom i probavom. Ako je onkroničan, može dovesti do raznih psihosomatskih bolesti, poput čira na želucu. 

Svakodnevni stresovi su zapravo opasniji od onih izazvanih velikim životnim događajima, jer se nakupljaju i lako mogu postati kronični. Stoga je važno prepoznati kronični stres na vrijeme i, ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć, poput psihologa.

Kako prepoznati da je osoba pod stresom

Kako bismo prepoznali da je osoba pod stresom i potencijalno joj pomogli, možemo obratiti pažnju na nekoliko vrsta reakcija. Osoba koja pati od tog problema ima promijenjene: 

  • Emocionalne reakcije
  • Fizičke reakcije
  • Kognitivne reakcije
  • Ponašajne reakcije

Emocionalne reakcije mogu uključivati nemir, tjeskobu, razdražljivost, ravnodušnost i promjene raspoloženja. Fizičke reakcije mogu obuhvaćati glavobolje, poteškoće sa spavanjem i psihosomatske smetnje. Kognitivne reakcije mogu uključivati poteškoće u koncentraciji, pamćenju, neodlučnost i zabrinutost. Ponašajne reakcije mogu uključivati izolaciju, promjenu apetita te povećanu konzumaciju duhana, kofeina i alkohola. 

Kako stres utječe na vaš mozak?

Sve ove reakcije zahtijevaju pažnju, a ako primijetimo ove znakove kod sebe ili drugih, važno je potražiti pomoć psihologa.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top