Zamijenite neispravan termostat auta na vrijeme

Termostat automobila za Mercedes C

Zamijenite neispravan termostat auta na vrijeme

Termostat automobila je jedan od malenih dijelova koji se skriva duboko u unutrašnjosti, ali je itekako bitan za nekoliko funkcija. Mnogi automehaničari ga zbog toga smatraju i jednim od najvažnijih sklopova motora. Vrlo je bitno da je on ispravan jer on direktno utječe na stanje motora. A ukoliko dođe do kvara motora, popravak može biti izrazito skup.

Srećom, kada dođe do kvara termostata automobila, zamjena je relativno jednostavna, a i njihova cijena nije vrlo visoka te su lako dobavljivi u brojnim trgovinama s autodijelovima.

Osnovne funkcije termostata u automobilu

Termostat automobila mnogi često zamijene s termometrom. No, razlika je drastična. Termometar pokazuje kolika je temperatura, a termostat služi za njezino podešavanje. Upravo temperatura je izuzetno važna za ispravan rad motora. Preniska temperatura je loša jer iz radnog procesa odlazi previše topline te se time smanjuje učinkovitost. Samim time, više se zagađuje okoliš što je potrebno spriječiti. Previsoke temperature pak uzrokuju brže habanje određenih dijelova motora. 

Termostat automobila mnogi često zamijene s termometrom
Termostat automobila za BMW 3

Osnovna zadaća termostata u automobilu je da motoru omogući postizanje radne temperature što je prije moguće. Riječ je o ventilu koji otvara ili zatvara dio kružnog sustava hlađenja i ovisno o temperaturi preusmjerava tok rashladne tekućine. Na taj način utječe na uštedu goriva, ali i na smanjenje emisije štetnih ispušnih plinova.

Vrste termostata u automobilu i izmjena

Današnji automobili mogu posjedovati različite vrste auto termostata. Vrlo često se koriste termostati za auto izrađeni od voska jer se on pokazao kao odličan materijal za promjene u temperaturi. Noviji automobili imaju eletkrični upravljan auto termostat koji također sadrži vosak, ali se on u tom slučaju još može dodatno zagrijati kako bi se ventili po potrebi brže otvarali.

Ispravnost termostata u automobilu može se vrlo jednostavno provjeriti. Postavite ruku na gumenu cijev koja ide iz motora prema hladnjaku motora. Nakon što je motor zagrijan, ako je to crijevo hladno, znači da je automobilski termostat neispravan i treba ga zamijeniti. Imajte samo na umu da ga morate mijenjati kada je motor potpuno ohlađen.

Autodijelovi u raznim trgovinama

Svi delovi automobila može se pronaći u brojnim specijaliziranim trgovinama, bilo da je riječ o onim lokalnim ili onim web trgovinama. Ista stvar je i pri kupnji termostata za auto. Razlikuju se ovisno o modelima automobila pa svakako na to pripazite prilikom kupnje.

Njihova cijena nije visoka, a njihov kvar može uzrokovati veliku štetu na motoru pa nemojte dugo čekati s izmjenom kako biste izbjegli veliki nepotreban trošak.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top