Niska cijena ne znači loša kvaliteta

refurbished laptopi

Niska cijena ne znači loša kvaliteta

Konkretno kad kupujemo nešto novo, naviknuti smo birati malo skuplji proizvod, čak i ako se po karakteristikama ne razlikuje previše od svog jeftinijeg rođaka.

Kad je kupovanje nove tehnologije u pitanju, pogotovo se ne želimo cjenkati nego gledamo skuplji proizvod jer to možda znači da će duže trajati ili da ćemo imati manje problema od samog početka. No nije nužno tako. Tehnologija, kao i drugi predmeti na našoj shopping listi, se svaki dan razvija i više ne vrijedi pravilo da je skupo bolja opcija.

“Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”

Poznata izreka “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino” se ne može primijeniti u svakom slučaju. Kad govorimo o prijenosnim računalima i laptopima, danas na tržištu možete pronaći izbor za svaki džep. Ono što najviše buni kupca je opisni pridjev “refurbished” ili “obnovljeno” prijenosno računalo. Obnovljeno računalo bi podrazumijevalo da ga kupujete iz druge ruke.

Što ako vam kažemo da obnovljeno računalo ne znači nužno da je već korišteno? Isto vrijedi i za refurbished laptop.

Refurbished laptop ne znači nužno da je taj isti laptop već korišten. Samo znači da je obnovljen, da je napravljen reset na tvorničke postavke. Čak štoviše, ako kupujete refurbished laptop kod ovlaštenog prodavača, dobiti ćete svoj refurbished laptop s garancijom također.

Osnovni detalji i specifikacije

Prije nego kupite novi ili refurbished laptop, savjetujemo da istražite koje komponente su vam potrebne. Korisno je također pročačkati malo po forumima kako biste vidjeli tuđa iskustva, pogotovo što se tiče opreme na duže staze. Refurbished laptop i nije neko rješenje ako ćete ga morati mijenjati u kratkom roku.

Komponente koje su važne za refurbished laptop su:

 • kućište refurbished laptopa
 • zaslon i tipkovnica
 • povezivost preko wifi usluge
 • dugotrajnost baterije
 • CD/DVD player te ostali komponente za dodatne uređaje – USB, HDMI port, Ethernet port, jack za zvučnike…
 • softver
 • kamera i audio sistemi
 • jamstvo na uređaj

Za većinu navedenih komponenti nećete morati raditi posebne kontrole ako kupujete refurbished laptop kod ovlaštenog prodavača elektroničke opreme. Isto tako ćete vjerojatno moći i zamijeniti kupljenu robu u određenom roku kod takvog prodavača.

refurbished laptopi
Refurbished ipak znači kontrolirana kvaliteta svih komponenata laptopa.

No, ako kupujete refurbished laptop od treće strane, savjetujemo da sve navedene komponente pregledate prije kupovine na licu mjesta.

Refurbished laptop ne znači da je prethodno korišten

To je točno u jako puno slučajeva. Oglasi koji pružaju mogućnost kupovine refurbished laptopa i stolnog računala bi trebali naglasiti zašto je određeni laptop obnovljen. Dakako da ima slučajeva gdje je refurbished laptop zapravo second hand laptop, no razloga za obnoviti računalo ima puno više.

Refurbished laptop može značiti da:

 • je laptop vraćen od strane kupca i ne može se preprodati kao novo.
 • laptop nije prošao testiranje originalnog proizvođača
 • predstavlja dio otkazane narudžbe

U prvom slučaju, premda je već kupljen od druge stranke i ne može se ponovno prodati kao novi, laptop svejedno biva obnovljen kako bi zadovoljio testove originalnog proizvođača.

U zadnjem slučaju gdje je refurbished laptop dio otkazane narudžbe znači da laptop nije niti napustio trgovinu, no svejedno ne može biti klasificiran kao potpuno nov.

U svakom slučaju, refurbished laptop je opcija koja vam neće opteretiti budžet a može biti u boljem stanju nego novi novcati.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top