Kako brzo otvoriti firmu u Sloveniji

Kako otvoriti firmu u Sloveniji ako ste stranac

Kako brzo otvoriti firmu u Sloveniji

Kako biste otvorili filmu u Sloveniji najprije trebate odlučiti koji oblik firme želite otvoriti. Najčešći oblik je društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) za koje je potreban kapital od minimalno 7500 eura koji se kasnije koriste za poslovanje firme. 

Druga najčešća vrsta je predstavništvo ili filijala koje je zapravo proširena ruka vaše matične tvrtke, a za čije je osnivanje potreban minimalan kapital od 7500 eura koji se također kasnije koristi za poslovanje tvrtke. Odgovore na sva ostala pitanja o tome zašto otvoriti firmu u Sloveniji donosimo u nastavku.

Kako otvoriti firmu u Sloveniji
Postupak registracije otvorenja firme u Sloveniji je besplatan uz pomoć konzultanata

Budite samostalni poduzetnik

Ako se pitate kako otvoriti firmu u Sloveniji,  a ne znate koje su još mogućnosti, tu je opcija samostalnog poduzetnika pojedinca. Samostalni poduzetnik pojedinac je fizička osoba koja samostalno i pod svojim imenom obavlja registrirane djelatnosti u osnovnom i dopunskom zanimanju kako bi postigao cilj. Uvjeti za otvaranje ovakve vrste firme u Sloveniji su da ste:

  • državljanin zemlje članice Europske unije
  • imate najmanje godinu dana boravka u Sloveniji
  • dozvola za boravak i rad na osnovu samozapošljavanja

Kako otvoriti firmu u Sloveniji ako ste stranac

Ukoliko ste stranac za otvaranje firme u Sloveniji koja je d.o.o. potreban vam je slovenski porezni broj koji se dobiva na temelju idućih dokumenata:

  • kopija putovnice i informacija o adresi stalnog boravišta
  • potvrda o poreznom rezidentsvu iz države u kojoj je ovlašteno lice porezni obveznik

Nakon pribavljanja navedenih dokumenata i slovenskog poreznog broja potrebno je rezervirati ime tvrtke, osigurati adresu sjedišta firme što se mora priložiti u ovjerenoj izjavi vlasnika prostora poslovne adrese firme u Sloveniji.

Zašto se odlučiti na poslovanje u Sloveniji

Jedan od glavnih razloga zašto otvoriti firmu u Sloveniji je taj što je postupak registracije besplatan uz pomoć konzultanata. Naime, konzultantski tim zajedno s osnivačem firme u Sloveniji prolazi kroz postupak registracije firme i ispunjava sve potrebne dokumente. Na kraju postupka osnivač dobiva sve papire na pregled i potpis, a prilikom postupka svi osnivači i zastupnici moraju biti prisutni potpisivanju, kao i posjedovati slovenski porezni broj, uz ostale podatke o firmu (naziv, poslovna adresa, djelatnosti, dokumenti osnivača/zastupnika). 

Video: Životni i radni uvjeti u Sloveniji

Na kraju procesa konzultanti pripremaju osnivački akt u kojem se navodi iznos temeljnog kapitala firme čime se završava proces otvaranja poduzeća u Sloveniji. Postojanje ovakvog pomoćnog sustava zaista je vrijedan razlog za poslovanje u Sloveniji i razlog zašto se sve više poduzetnika odlučuju upravo za to.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top