Saznajte gdje i kako brzo kupiti dionice

Dionice

Saznajte gdje i kako brzo kupiti dionice

Kupnja i prodaja dionica nešto je o čemu se u posljednjih nekoliko godina puno govori. Iako je sve vezano uz to prije bilo uglavnom povezano s profesionalnim i velikim ulagateljima, danas je situacija bitno drugačija. Naime, sve se više malih ulagatelja odlučuje na trgovanje dionicama. A razlog za to je vrlo jednostavan. Danas je sve puno dostupnije nego ranije.

Prije mnogi nisu znali kako kupiti dionice, a danas sve mogu saznati preko interneta, a ujedno ih i vrlo jednostavno mogu kupiti, a kasnije i prodati te uz malo sreće, ostvariti profit.

Ništa bez brokera

Odgovor na pitanje gdje kupiti dionice je zapravo vrlo jednostavan, a to su brokeri. Riječ je o organizacijama koje će u vaše ime podnijeti zahtjev za kupnju ili prodaju dionica. Sve što vi trebate navesti je:

  • Cijena po kojoj želite kupiti dionice
  • Broj dionica

Nakon zadavanja tog vašeg naloga, broker je taj koji će ga sprovesti u djelo. Naravno, za to će vam uzeti i određenu proviziju.

Provizija pri kupnji i prodaji dionica

Mnogi brokeri će se pohvaliti kako ne naplaćuju nikakve provizije pri trgovanju dionicama. No, to je tek donekle točno. Moraju i oni od nečega zaraditi. A mnogi od njih to rade putem tzv. spreada. Riječ je o cjenovnoj razlici između kupovne i prodajne cijene dionica.

Dionice
Dionice možete kupiti kod brokera

Što je ta razlika veća, broker će više zaraditi. Zato kada razmišljate o tome gdje kupiti dionice, probajte pronaći onog brokera koji nudi najmanji spread, jer ćete tako u konačnici najviše zaraditi od uspješne kupnje i prodaje.

Razni pružatelji usluga trgovanja dionica

Danas se na tržištu mogu pronaći razni pružatelji usluga koji vam nude mogućnost trgovanja dionicama. Gotovo svi oni ponudit će vam svoju online platformu putem kojem ćete sami zadavati naloge, a oni će ih obavljati za vas.

Jedna od poznatijih takvih platformi je eToro. Ako niste znali gdje kupiti dionice, možda je eToro odlično mjesto za početak. Njihova platforma je dosta jednostavna za korištenje pa čak i ako se prvi put susrećete s vrijednosnim papirima, ne biste trebali imati problema. Naravno, u slučaju da u nešto niste sigurni, zasigurno je bolje da to pitate nekoga iz njihove korisničke podrške. Jer greška pri kupnji dionica bi mogla biti dosta velika, ako napravite transakciju koju niste željeli. 

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top