Progresivne naočale za kvalitetan vid na svakoj udaljenosti

Progresivne naočale za kvalitetan vid na svakoj udaljenosti

Sve veći broj ljudi provodi sve dulje vrijeme pred ekranima, što je dovelo do porasta problema s vidom, uključujući kratkovidnost i dalekovidnost. No, kako ulazimo u četrdesete godine, suočavamo se s novim izazovom poznatim kao prezbiopija, koja uzrokuje teškoće u fokusiranju na objekte u blizini i na daljinu. 

U takvim slučajevima, progresivne naočale su idealno rješenje koje preporučuju oftalmolozi i optičari kako bi osigurali jasan vid u svim situacijama.

Progresivne naočale dolaze kao idealno rješenje, jer kombiniraju tri različite dioptrijske snage u jednoj leći.

Prezbiopija kao sve češći problem s vidom

Starenjem, elastičnost očne leće slabi, što dovodi do prezbiopije. Ovo stanje otežava prilagodbu očiju na različite udaljenosti, uzrokujući zamagljen vid i umor očiju. Standardne naočale s jednim dioptrijskim fokusom nisu dovoljne za korigiranje ovog problema, jer zahtijevamo jasan vid i na blizu i na daleko. 

Progresivne naočale dolaze kao idealno rješenje, jer kombiniraju tri različite dioptrijske snage u jednoj leći:

  • Za blizinu
  • Za srednju udaljenost
  • Za daljinu

Prednosti progresivnih naočala

Glavna prednost progresivnih naočala je to što omogućuju kvalitetan vid na svim udaljenostima, bez potrebe za mijenjanjem naočala. To je posebno korisno za osobe s prezbiopijom koje ne žele stalno mijenjati naočale ili nositi bifokalne naočale s vidljivom crtom na leći. 

One pružaju prirodan izgled jer nemaju vidljivu razliku između dioptrijskih područja. Također, osiguravaju oštar vid u svim pravcima i šire vidno polje.

Prijelaz na progresivne naočale

Prije nego što se odlučimo za progresivne naočale, preporučuje se posjet oftalmologu ili optičaru koji će provjeriti potreban dioptrijski recept i izmjeriti pravilnu udaljenost dioptrijskih područja na naočalama. Važno je napomenuti da može biti potrebno neko vrijeme za prilagodbu na progresivne naočale, posebno u početku. 

Prijelaz na korištenje ovih naočala zahtijeva vježbu i strpljenje, no nakon što se naviknemo, uživat ćemo u boljem vidu na svim udaljenostima. One su tako postale nezamjenjiv dodataka za sve koji žele zadržati oštar vid u svakoj situaciji.

Njega i održavanje pomagala za vid

Kako bismo maksimalno iskoristili prednosti progresivnih naočala, važno je pravilno ih njegovati i održavati. Redovito čistite leće s posebnim sredstvom za čišćenje naočala kako biste uklonili mrlje i otiske prstiju. Držite ih u zaštitnom etuiju kada ih ne nosite kako biste izbjegli ogrebotine i oštećenja. Također, povremeno provjeravajte dioptrijski recept kako biste osigurali optimalan vid.

Sve potrebne savjete dobit ćete i od svog optičara ili oftalmologa i svakako se pridržavajte svih dobivenih savjeta.

Slični postovi iz iste kategorije:

Back To Top